RSS

De tembello dacico

20 Aug

Stiu ca toata lumea crede ca imi petrec tot timpul stind cu ochii pe Curiosity, dar nu e chiar asa. In ultima vreme am fost prins (poate prea prins) in istoria Romaniei, in abordari de cele mai diverse. Dupa vreo patru carti de Neagu Djuvara despre care ar trebui sa-mi fac curaj sa scriu pe aici, acum parcurg cu pixul in mina excelenta carte a lui Lucian Boia – “Istorie si mit in constiinta romaneasca” (Editia a 3a, Ed. Humanitas) (dau toate detaliile pentru ca urmeaza un citat si nu vreau sa ma acuze careva de plagiat – sper ca nu ati uitat intre timp de tambalaul cu plagiatul).

Ei bine… omul cit traieste-nvata. Aveam eu niste banuieli legate de niste lucruri, dar pina acum nu aveam dovezi concludente ca am si cum am dreptate. Acum le am. Sa vedem:

Rezultatul a fost Dacia preistoricã (de Nicolae Densusianu, nota mea), imensã lucrare de 1 200 de pagini, apãrutã postum, în 1913 […] Densusianu reconstituia istoria unui presupus „imperiu pelasgic“ care, pornind din Dacia, cu 6 000 de ani î.Cr., ar fi ajuns, sub doi mari suverani: Uran si Saturn, sa cuprinda Europa, Mediterana, Egiptul si Africa de Nord si o buna parte a Asiei. Replica preistoricã a României reunise în jurul sau un imperiu universal, cu siguranta cel mai mare din câte au existat vreodatã. De aici, de la Dunãre si Carpati, s-a revãrsat civilizatia asupra celorlalte pãrti ale lumii. De aici au pornit spre Italia si strãmosii romanilor. Limba dacã si limba latinã nu sunt decât dialecte ale aceleiasi limbi, explicându-se astfel, dat fiind cã cele douã popoare vorbeau la fel, lipsa unor inscriptii „dace“ în  Dacia romanã. Printre argumentele avansate de Densusianu se aflã si reprezentãrile de pe Columna lui Traian, unde dacii si romanii dialogheazã fãrã interpreti, probã cã se întelegeau foarte bine, fiecare vorbind în propria limbã! (op. cit. pg. 164-165)

Carevasazica de acolo venea nebunia cu Romania/Dacia – buricul universului. Bine, nu numai de acolo, da’ asta este unul dintre momentele fondatoare ale curentului. Rog pe cineva care este cumva prin domeniu sa-mi faca si mie rost de o copie a “Daciei preistorice”, as vrea sa o citesc integral. Vorbesc serios.

Imi place la nebunie argumentul cu absenta inscriptiilor dacice. Imi aduce aminte de bancul ala cu arheologii francezi, italieni si romani: francezii gasesc la 2 metri sub pamint niste ceva care semana cu niste fire de cupru, gasesc ca-s din neolitic, trag concluzia ca in Franta exista pe vremea aia internet prin cablu; italienii gasesc, cam din aceeasi perioada, la vreo 5 metri sub sol, ceva care semana cu niste fire de nylon, trag concluzia ca in Italia exista internet prin fibra optica in neolitic. Romanii sapa, sapa, sapa, pina la 20 de metri nu gasesc nimic. Concluzia: trebuie ca la noi internetul era deja wireless.

Rog sa mi se scuze entuziasmul tardiv de catre aceia dintre cititori care erau de mult la curent cu aceste minunate perle de nationalism autohton. Dupa cum spuneam, omul cit traieste-nvata.

Si, va rog, nu ma uitati cu cartea.

 
5 Comments

Posted by on August 20, 2012 in Uncategorized

 

5 responses to “De tembello dacico

 1. impricinatul

  August 23, 2012 at 9:09 am

  parca avuream adresurili emailate ale domniei voastrili (asta e din pelasgica noua 🙂 )
  sa caut textul. il am pdf. e misto daca te pasioneaza istoria miturilor mai mult sau mai putin urbane. insul, insa (denSusianu), a sapat de i-au sarit capacurile ca sa bage povestea cu pricina. foarte mult efort scriptic si de bagarea cu forta a unor concepte intr-un sistem unitar.
  pe langa el, mai trebuie studiat tov IC Dragan. fost legionar, ulterior businesman, cam patrihot in felul lui, a platit si ridicarea statuii lui Decebal la Cazane si a scris m. m. carti despre traci, pelasgi si preeminenta noastra civilizatorie mondiala. pe alea nu le am.
  e de tinut minte ca densusianu a bagat povestea lui cu tracii cand in ioropa und in der ganze welt incepea sa ia viteza teosofia, antropozofia, madam blavatsky, basca steiner. vreau sa spun ca teoriile astea scoase din buzunar au avut o motivatie obiectiva, istorica as zice daca n-as fi suparat inca pe cummunards. venisera aia cu stiinta, alungasera religia prin te miri ce cotloane, dar mintea omeneasca, domnule, mintea omeneasca inca isi dorea mituri.
  asa ca au inventat ei unele noi, ca sa plombeze neceasrul de mituri.
  mai misto si mai serios mi se pare lovinescu. nu criticul, ci avocatul, care a avut prin perioada interbelica si putin dupa o corespondenta serioasa cu Rene Guenon. si el a bagat in sensul asta cateva lucrari, dar el s-a axat mult pe folcloristica locala, drept pentru care a scos multe idei interesante, desi cam in aceeasi zona cu densusianu. oricum, a bagat si el cu dacii ceva, o chestie cu columna traiana.
  fitele astea, daca e s-o luam pe cinstite (pelasgi et co) se mai trag de la un domn, un frantuz, unul Edouard Schure. Cu el am un pdf, Les Grands Prophetes, sau asa ceva. El a bagat printre primii basmul cu descensus auf Norte al populatiilor civilizatoare, les pelasges y compris.
  po urma, la noi, au venitara comunistii. ei s-au nationalizatara si au avut pofta de miturile lor romanocentrice. asa ca au preluat capitalul de mituri si l-au ameliorat.
  daca iti plac miturile si capacitatea de a te autoamagi ca sa te simti bine, daca iti place sportul cerbral extrem al minciunii si teama de necunoscut, toate lecturile astea sunt placute. iti dau multe idei, cu conbditia sa le pui bine in catalog, la sectorul speculatii.
  poate vorbim. comentul nu epuizeaza subiectul care e TAAARE vast.

   
  • BadDragon

   August 23, 2012 at 4:08 pm

   Pai taman despre asta este cartea lui Lucian Boia, despre aparitia, evolutia, necesitatea miturilor fundamentale romanesti, despre interferenta conditiilor istorice, culturale, moravurilor in dospirea lor la un moment sau altul. Domeniul, fie el in varianta generala, fie in cazul particular al “dacitatii” noastre, nu-mi este strain, nici in versiunile mai serioase, nici in elucubratiile mai recente. Dar, dupa cum spuneam si in articol, imi lipsea “momentul fondator”. Hasdeu, desi fantazeaza si el masiv, nu merge la fel de departe. Densuseanu pare sa ia crema. Intre timp am facut si eu rost de cartea lui, am si aruncat o privire peste primele pagini, inca nu m-am lovit decit de stufosenia si ilizibilitatea scriiturii. Dar o sa-i acord inca ceva energie.

   La fel, evolutia europeana a ideilor de tipul asta nu-mi este nici ea straina. Poezia romantica (nu ma refer, bineinteles, la cea de tipul “ne plimbam sub clar de luna/buza-n buza, mina-n mina”), de exemplu, este printre preferatele mele, in special cea engleza. La fel, m-a preocupat destul de intens istoria fascinatiei occidentale pentru cultura orientala, antroposofia, teosofia si restul celor amintite de tine, impreuna cu multe altele, fiind rezultatul celui de-al doilea val de entuziasm pentru Orient din istoria Europei (vor mai urma inca doua, unul in anii ’60-’70, al doilea din anii ’90 pina in prezent).

   Povestea este intr-adevar lunga, are multe aspecte, multe cauze. Poate o dezbatem pe indelete la o bere cindva 🙂

   Teoretic ai mailul meu anexat la comentariile pe care ti le-am lasat la tine pe blog. Dar, pentru siguranta, o sa-ti trimit eu un mail direct chiar acum.

    
 2. petroniamarcs

  October 2, 2012 at 11:32 pm

  Dragoane, cu invidie verde pentru titlul superb, absolut hiperboreean, îţi zic că dacă din motive obiective nu ai primit încă pdf-ul promis, poţi găsi actul de naştere al protocronismului unde altundeva decât pe pelasgia.org, anume aici: http://www.pelasgia.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=9 . Lectură plăcută. După cum ştii, eu nu mai pot.

   
  • BadDragon

   October 3, 2012 at 3:10 pm

   Babo, dupa cum (parca) stii, sint fascinat de scrierea lui Cezar, “De bello gallico”. Cum ar veni, este unul dintre acele lucruri aflate in memoria permanenta si disponibila. Asa ca saltul a fost unul marunt.

   Am facut de atunci rost de carte, am si aruncat un ochi pe primele 50 de pagini. E fascinanta, crede-ma. N-am mai vazut de mult asa dezorganizare intr-o lucrare pubicata si devenita celebra. Faptul ca este si plina de argumente inventate si concluzii rizibile nu este decit o bombonica pe coliva. Cum sa-tz zic? Merita studiu la facultate de psihologie, exemplu de fuga de idei, incoerenta, putina schizofrenie (notele de subsol nu au legatura cu textul suprasol). Dupa cum spuneam, fascinanta. Are un singur defect major, cere timp si energie. Si tocmai am descoperit ca, printre alte trebi, am vreo 4-5 carti incepute si neterminate, toate din categoria “abia astept! abia astept!” (printre care si aia de la matale). Plus niste articole pentru blog pe care le tot amin in mod mirsav.

    
   • petroniamarcs

    October 3, 2012 at 3:42 pm

    Păi tocmai din cauză că am apreciat „De bello”-ul, deși eu m-am gândit la altul, anume al lui Flavius Josephus. Noi să fim sănătoși, ce chestii drăgălașe conține și cartea aia. Ar trebui citită în paralel cu Biblia.

    „Dacia preistorică” și cu mine suntem cunoștințe vechi, din categoria „nevermore”. Eram sigură că o să te distrezi teribil și c-o să-mi faci poftă de o recitire, chestii care s-au întâmplat. Dacă te hotărăști s-o iei și pe filiera adepților, eu una îți urez eternitate plăcută, dar zic sincer că sigur sunt forme de iad mai puțin tâmpite. O să te amuze în schimb două chestii: consecvența demnă de o cauză mai bună cu care orice fapt e transformat în argument (sau e invalidat de un contra-argument), indiferent de ce contorsiuni de logică și realism trebuie să suporte pentru asta. Doi: când o să-nceapă să se repete ideile.
    Cum ziceam, distracție plăcută.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: