RSS

Diary of a Curious Mission

14 August 2012 (Sol 8) 21:02

Siiiii… back in business 😀

Prima delicatesa venind de pe Marte astazi este… o piatra 🙂 Sau, dupa cum au denumit-o cei de la NASA, the first Rock Star. Acu’ nu stiu daca ei s-au gindit la asta, da’ numele este foarte potrivit. Rock, pentru ca… ei bine… asta e, o piatra. Star, pentru ca in curind va fi o mica stea (oarecum). N165 va fi prima victima intentionata a roverului, acesta o va bombarda in curind cu LASERul din dotare, iar ChemCam va analiza plasma rezultata pentru a determina compozitia chimica a rocii.

Sa multumim N165 pentru sacrificiul ei, involuntar, in numele stiintei (bine, doar o mica parte din ea va avea de suferit).

(imaginea este atit de mica pentru ca este doar o bucatica dintr-una din panoramele pe care le-am prezentat aici zilele trecute)


14 August 2012 (Sol 8) 21:02

Ok, inca o bombonica de la NASA, ca sa nu ne bosumflam cit asteptam sa se termine transplantul de creier. Din pacate, nu recomand sa dea click pe link celor care nu au suficienta memorie la calculator si viteza de transfer considerabila. Imaginea e… enorma.

Ceea ce vad cei care au dat click este o imagine compusa luata de High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de pe Mars Reconnaissance Orbiter (unul dintre cei doi sateliti care intermediaza transferul de date intre Curiosity si Pamint). Rezolutia este absolut fantastica (62 cm per pixel, in conditiile in care distanta radiala de la HiRISE la suprafata lui Marte e undeva intre 250 si 316 km). Culorile nu sint, evident, culori reale. Ele au fost alterate pentru a scoate in evidenta diferenta de structura si tip de roca.

In zona “albastra” (hmmm… Curiosity va avea propria perioada albastra!?!?!?!) se pot observa clar formatiunile despre care se banuieste ca au fost modelate de apa. Dupa cum arata, e foarte plauzibil. Si Curiosity se va indrepta intr-acolo. Yummyyyy!

P.S. O observatie personala, in zona superioara a imaginii suprafata arata ca pielea unui animal preistoric. Daca o fi? 😀


14 August 2012 (Sol 8) 20:31

Craterul Gale, unde a aterizat Curiosity, are un diametru de 154km, cam cit drumul de la Bucuresti la Brasov. Pozitia Curiosity este marcata cu un punct verde pe imagine. Din cite am inteles, ar trebui sa se indrepte in curind spre dealurile alea ceva mai inchise la culoare din extremitatea stinga-sus a elipsei, zona care se banuieste ca ar fi fost modelata de apa in trecut.

Se estimeaza ca Gale are o virsta venerabila, undeva intre 3.5 si 3.8 miliarde de ani.

Ah, inca ceva, ca sa va imaginati cit de mare este craterul Gale pentru Curiosity, la viteza maxima de 90 de metri pe ora pe care o poate atinge, ar avea nevoie de vreo 72 de zile de mers continuu ca sa-l strabata de la nord la sud (mai mult de o zecime din cele 23 de luni ale misiunii) si de 224 de zile ca sa-i strabata circumferinta (o treime din timpul misiunii). Cam mare! 😀

Si nu, nu au aparut imagini sau informatii noi. Astea sint puse de NASA ca sa ne adoarma vigilenta si aiba timp sa invete secretara aia odata sa foloseasca Photoshopul.


14 August 2012 (Sol 8) 14:32

In sfirsit gasit explicatia pentru absenta de imagini noi venite de la Curiosity. Bezmetic cu sint, ma uitam numai pe pagina cu imagini a celor de la NASA, nu si pe cea de stiri, si nu mai intelegeam nimic. Chiar incepusem sa cred ca photoshopeaza extraterestri. Deh, la un moment dat te atinge teoria conspiratiei.

Asaaaa… NASA ne anunta ca Curiosity se afla in plin proces de “transplant de creier”. Mai exact, isi schimba software-ul. Se pare ca o noua versiune a fost transmisa roverului pe timpul zborului spre Marte, versiune care acum o inlocuieste, in pasi marunti, pe cea veche, acum ca auto-verificarile s-au incheiat cu succes.

Nu am inteles exact daca noua versiune este doar o imbunatatire a celei vechi sau daca noua versiune este una adecvata “plimbarii” pe Marte, in timp ce vechea versiune era consacrata mai degraba manevrelor de coborire, cu doar ceva rudimente de algoritmi alocate “fazei de suprafata”. Comunicatul NASA e destul de ambiguu, bate mai degraba spre a doua varianta. O sa intreb si, daca primesc vreun raspuns, va spun si voua.


12 August 2012 (Sol 6) 02:29

Si, in sfirsit, o panorama color la rezolutie mare (imaginea poate fi marita). Imaginea este obtinuta din combinarea a 130 de imagini mai mici (1200×1200) inregistrate de MastCam, acolo unde sint pete negre inca nu au fost trimise date de catre Curiosity.

La aceasta imagine nu s-a facut nici o alta prelucrare in afara de compunere, deci reprezinta suprafata lui Marte asa cum a fost ea vazuta de MastCam (nu neaparat cum ar fi fost vazuta de un ochi uman :D)

Click pentru rezolutie maxima


12 August 2012 (Sol 6) 02:14

Mda… dupa o vara intreaga in care n-a fost nici tipenie de nor pe cer si caldura ucigatoare in Bucuresti, taman acum s-a gasit sa fie innorat. Asa ca am ratat Perseidele, pentru moment. Mai ramine o speranta miine seara. Da’ macar a fost o pedalare productiva prin Herastrau.

Asaaa… au aparut pozele zilei de la Curiosity 😀 O prima delectare, Curiosity privind in jur: “Ups… ce bubu mare am facut!” (urma rachetelor care au asezat roverul pe suprafata lui Marte) Pietrele indicate de sageti au dimensiuni de 3 cm (cele indicate de sagetile de sus) si 10 cm (cea mai inchisa la culoare indicata de sageata inferioara). Calitatea imaginii este importanta pentru ca ofera geologilor posibilitatea de a identifica tipul de roca, lucru din care ar putea sa deduca modalitatea de formare. In alte cuvinte, ceea ce pentru noi e doar o mina de pietre imprastiate in nisip, pentru altii reprezinta tomuri intregi de informatii.

Imaginea a fost prelucrata (white balance) pentru a arata ca si cum ar fi iluminata la intensitatea luminii de pe Pamint pentru a permite recunoasterea mai usoara a rocilor de catre geologi.


11 August 2012 (Sol 5) 14:25

Scriam in articolul de pe blog de acum doua zile ca impresionanta a fost precizia traiectoriei coboririi Curiosity pe Marte. Iata si o imagine care demonstreaza asta:


11 August 2012 (Sol 5) 13:33

NASA posteaza (de fapt e postata de ieri, da’ n-am vrut sa va omor cu mai mult de doua chestii in aceeasi zi) o animatie a coboririi pe Marte, cu detalii interesante. Recomand lectura textelor din dreapta/sus, de sub butonul de Pause/Play (pe care va recomand de asemenea a-l folosi intens)

How do I land on Mars


11 August 2012 (Sol 5) 01:22

Si o imagine interesanta: comparatia intre zonele de coborire pentru toate misiunile de pina acum de pe Marte, de la Viking in ’76 pina la Curiosity in 2012. Se poate observa cresterea impresionanta a preciziei cu fiecare noua misiune. Curiosity a avut in 2012 o zona tinta cu o suprafata de doar 6.5 % din aceea a misiunii precedente (Phoenix, 2008) si de doar 0.5% din cea a primei misiuni (Viking, 1976)


11 August 2012 (Sol 5) 00:45

Vad ca au inceput, inevitabil, si speculatiile. Probabil au ajuns si pe la noi. Sint unii care reclama aparitia unei “umbre” in una din primele imagini transmise de Curiosity, umbra care dispare in imaginile ulterioare, luate la 45 de minute dupa. (Link-ul de mai jos duce la cele 2 imagini in chestiune) Unii ar putea sa creada ca sint ceva “aliens”. NASA spune mai modest ca e posibil sa fie praful ridicat la caderea uneia dintre componente de care s-a desprins Curiosity in timpul coboririi.

Stiu ca ati auzit asta de multe ori, dar merita repetat: oamenii de stiinta (cel putin aia care isi merita numele) nu fac speculatii. Ei emit ipoteze si le testeaza. Si daca exista “aliens” pe Marte, or sa-i gaseasca. Doar d-aia au carat atitea zeci de kilograme de echipament stiintific juma de catralion de kilometri.


10 August 2012 (Sol 4) 15:53

O veste buna si una rea 🙂 Aia buna e ca azi au venit de la Curiosity doar imagini color, luate cu camera de pe “catarg” (ok, incepe sa ma enerveze sa tot scriu “catarg”, o sa incep sa-i spun MastCam, asa cum ii spune NASA). Vestea proasta este ca, din pacate, au venit numai imagini la rezolutie mica (thumbnails). Asa ca o sa mai astept putin pina cind, probabil, cei de la NASA le vor procesa si le vor pune impreuna intr-un colaj ceva mai amplu.

Intre timp o sa caut daca au aparut si altfel de date si o sa ma apuc de partea a doua a articolului.


10 August 2012 (Sol 4) 01:30

He… se pare ca avem si o panorama color. Panorama este reconstruita din 130 de imagini (144×144 pixeli) luate de camera de pe “catarg”.

Daca v-ati uitat si la panorama pusa anterior, in alb-negru, poate ati observat ca imaginea de acolo era semnificativ mai intunecata. Asta pentru ca imaginea color a fost “luminata” la procesare. Marte primeste cam jumatate din lumina pe care o primeste Pamintul, ceea ce face ca totul sa para mai intunecat.

Cica imagini mai mari (1200×1200 pixeli) urmeaza sa fie transmise in curind.


10 August 2012 (Sol 4) 01:20

In sfirsit si o panorama la rezolutie mare. Imaginea este recompusa din imaginile facute de cele doua camere de navigatie ale roverului. Asta explica si de ce sint alb-negru (pentru Alex Tocilescu), cele doua camere nefacind achizitii color.


9 August 2012 (Sol 3) 23:48

Primul articol scris pe blog despre Curiosity.


9 August 2012 (Sol 3) 17:24

Misty Mountains 🙂

De fapt cred ca este vorba doar de o simpla defocalizare la distanta a camerei.

In imaginea asta se vad ambele urme lasate de propulsoare. Urma eliptica mai deschisa la culoare din jurul depresiunilor se datoreaza imprastierii prafului de catre propulsoare, scotind la suprafata roca de baza.

Dincolo de detaliile tehnice, superb efectul de ceata din zona muntoasa 😀


9 August 2012 (Sol 3) 17:12

Epopeea continua cu o plimbare la munte 🙂 Mica adincitura din dreapta imaginii cred ca este urma lasata in solul martian de unul dintre propulsoarele care au depus roverul pe suprafata planetei.

Eu unul astept cu nerabdare imagini color la rezolutii similare.


8 August 2012 (Sol 2) 22:58

Si… primul “autoportret”. E putin cam Picaso, e adevarat. Dar demonstreaza doua lucruri: Curiosity e intact si “catargul” a fost ridicat cu succes.

Mda… o sa va asasinez cu imagini de pe Marte. Asta e… e prea entuziasmant!


8 August 2012 (Sol 2) 01:06

Hehehe…. Crime Scene Investigation. Numa’ ca pe Marte 😀


7 August 2012 (Sol 1) 15:37

Si prima imagine la rezolutie maxima trimisa de Curiosity, cu Mount Sharp (~ 6000 de metri) pe fundal si umbra rover-ului in centru. Uuuuu… SF, baby!


7 August 2012 (Sol 1) 15:31

Un mic cadou de la NASA, un scurt film al coboririi Curiosity pe Marte, asa cum a fost ea vazuta de la bordul rover-ului. Detalii in postarea lui Phil Plait la care duce link-ul. Evident, filmul nu e nicicum impresionant pentru entuziastii filmelor cu efecte speciale. Dar este pentru cei care mai respira de 10 ori si se gindesc la implicatii. Enjoy!


6 August 2012 (Sol 0) 08:39

And… Curiosity has landed (hopefully no cat was hurt in the process). Congrats, guys!

 

2 responses to “Diary of a Curious Mission

 1. BadDragoş

  August 15, 2012 at 11:16 am

  > Craterul Gale[…] are un diametru de 154km
  > Curiosity […] ar avea nevoie de vreo 72 de zile de mers continuu ca sa-l strabata de la nord la sud

  Cam tot atât cât au nevoie bucureştenii corporatişti să străbată aceeaşi distanţă, când dau iama în weekend ca berbecii pe DN1, cică la “munte”

   
 2. BadDragon

  August 15, 2012 at 3:05 pm

  Florescule… despre mersul corporatistilor “la munte” se pot spune multe. Se pot scrie carti, antropologie, psihologie, sociologie.

  Pe de alta parte… am auzit ca nici migratia germana spre Italia in sezonul concediilor de vara nu e mai breaza 😀

  Apropos de concedii germane, il stii p-ala cu turistul german la granita cu Franta (pe vremea in care inca mai exista asa ceva)? Il intreaba vamesul francez: “Ocupation?” La care neamtul raspunde: “No, just visiting!”

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: