RSS

Zooniverse

22 Mar

Daca va mai amintiti, acum ceva timp scriam un articol despre naveta New Horizons care e in drum spre Pluto (Centura Kuiper), despre IceHunters si despre cum ne-specialisti, oameni obisnuiti, pot da o mina de ajutor oamenilor de stiinta punind la bataie abilitati umane pe care inca nu am reusit sa le transferam calculatoarelor.

Proiectul IceHunters face parte dintr-o platforma mai ampla, Zooniverse, care gazduieste un numar mare de proiecte similare (de la descoperirea de obiecte in spatiul cosmic, pina la transcrierea de jurnale de bord ale vaselor pentru extragerea de date privind vremea sau transcrierea de vechi inscriptii in limba greaca). Practic, se pun la dispozitie imagini/date din care participantul la proiect extrage informatii ce i se par semnificative, conform unor standarde oferite de initiatorii proiectului. Atunci cind mai multi oameni localizeaza o aceeasi informatie ca fiind semnificativa, aceasta este catalogata si luata in considerare de catre specialisti. Cu alte cuvinte, participind la unul dintre proiectele Zooniverse ajuti la filtrarea datelor (un fel de Trap.it uman :D). Nu o sa intru in amanunte in privinta algoritmilor de selectare, a statisticii din spatele proiectului. Pentru cei curiosi, gasiti o descriere destul de ampla in acest articol, intre paginile 5 si 8.

Acum vreo 2 zile am primit un mail de la echipa ce se ocupa de unul dintre proiectele Zooniverse, The Milky Way Project, la care participasem de asemenea, pe linga IceHunters. Acest proiect este axat pe descoperirea in Calea Lactee de zone H II (practic, nori de hidrogen molecular ionizati de stele nou formate in interiorul lor). Adica ceva de genul asta:

Trifid Nebula

Sau asa:

E-mailul pomenit mai sus ma anunta ca s-a incheiat o prima faza a proiectului, ca s-a tras o prima linie. Rezultatele: peste 35.000 de participanti, peste 12.000 de imagini parcurse, peste jumate de milion de obiecte detectate. Din toate aceste obiecte, dupa algoritmul despre care vorbeam mai sus, au fost selectate 5.106 de obiecte din care a rezultat un nou catalog regiunilor H II din Calea Lactee. Spre comparatie, cele mai importante 3 cataloage deja existente, intocmite de specialisti, contineau fiecare in jur de 5-600 de obiecte. Inca si mai important, aceste rezultate partiale confirma in proportie de peste 85% cele trei cataloage preexistente, aratind ca, cel putin in cazul unui astfel de proiect, un numar suficient de mare de entuziasti pot da rezultate cel putin la fel de bune ca un numar mic de oameni special pregatiti.

Din toata tarasenia a rezultat si un articol stiintific, cel pe care deja l-am citat mai sus, disponibil pe arxiv.org.

Satisfactii? Oh, da! In primul rind, este o placere in sine sa te uiti la aceste imagini. Nu stiu altii cum sint, da’ eu consider ca Universul este un artist desavirsit si foarte creativ. Apoi sint gindurile care insotesc munca de cautare de obiecte, de selectare. Vezi forme bizare, geometrii neasteptate, iluminari surprinzatoare, e aproape imposibil sa nu incepi sa te intrebi ce forte au modelat asa ceva, sa nu te gindesti la scala reala a fenomenelor (desi aparent mici, sa nu uitam ca punctuletele alea cele mai luminoase sint stele, chestii enorme).

Apoi satisfactia de a ajuta pe altii, de a participa, chiar si in modul asta ne-profesionist, la intelegerea lumii in care traim.

Iar la sfirsit, ca sa fiu sincer, vine si satisfactia pentru orgoliu. Nu e prima data cind particip la o cercetare, am mai lucrat pentru colegi sau profesori in facultate, ba chiar am redactat parti mari din lucrari care au fost mai apoi publicate de ei. Dar numele nu mi-a mai fost pomenit pina acum pe undeva. E adevarat, acum este in compania altor 35.000 de alte nume. Cu atit mai bine, inseamna ca nu sint singurul entuziast (iar orgoliul, desi merita gidilat din cind in cind, trebuie tinut bine in friu, e un cal teribil de naravas).

In concluzie, dragii mei cititori, daca aveti energie, timp si inclinatie, va invit pe Zooniverse. Poate ca unul dintre proiecte vi se potriveste. Daca in alte domenii poate ne e mai greu sa ne coagulam, poate aici ne va fi mai usor.

Ah, inca ceva: AVERTISMENT MAAAAARE (e bine Vulpoiule?): oricare dintre proiectele de acolo poate da dependenta!

 
4 Comments

Posted by on March 22, 2012 in Fizica

 

4 responses to “Zooniverse

 1. Marian Vulpe

  March 22, 2012 at 6:01 pm

  Da da da, asa e bine. Sa stie lumea in ce se baga, nu de alta ;).

   
  • BadDragon

   March 22, 2012 at 6:28 pm

   Ufffff…. am reusit, in sfirsit, sa te multumesc putin 😀

   Pe de alta parte, aveam senzatia ca oamenii taman in chestii d-astea ar vrea (sau ar trebui sa vrea?) sa se bage, in chestii atit de faine incit dau dependenta 😀 Da, stiu, subiect complicat, cu multe ramificatii si capcane. Stiu, stiu!

    
   • Marian Vulpe

    March 22, 2012 at 11:28 pm

    Dragoane, stii vorba cu daca nu esti multumit de tine, te nemultumeste oricine si orice? Ei bine, se aplica ;). Vorbim.

     
   • BadDragon

    March 22, 2012 at 11:50 pm

    Nu stiu, nene, n-am experienta. Pot spune doar ca inversa sigur nu e valabila. Desi de mine insumi sint mereu extrem de multumit, aia din jur ma scot permanent din pepeni 😀

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: