RSS

Risipa de energie, ocazie ratata

18 Mar

In seara asta s’a intimplat la Realitatea inca unul din acele episoade despre care vorbeam in postarea anterioara. Si existau atit de multe premize sa nu fie asa…

Totul a inceput cu un interviu cu Presedintele Romaniei. Un interviu decent, curat, elegant, asa cum trebuie sa fie un interviu cu un Presedinte. Cei doi jurnalisti, Dl. Hurezeanu si Dl. Ursu, si’au pus intrebarile decent, cu mici intepaturi si iesiri mai efervescente din cind in cind, cum ii sta bine unui jurnalist educat. Dl. Presedinte le’a lasat loc sa vorbeasca, si’a spus parerea, uneori oficiala alteori personala, a vorbit coerent si corect chiar daca si’a permis din cind onomatopee (aaaa’uri). Si’a declinat in multe rinduri competenta, a lasat locul specialistilor si responsabililor sa raspunda, a ocolit destul de elegant, chiar daca il cam mincau palmele, datul in guvernarea Tariceanu. Pentru a incheia intr’o nota ferma si, cel putin la prima vedere, sincera.

Nu comentez asupra calitatii informatiilor si opiniilor oferite de Dl. Presedinte, nu este de competenta mea. La fel cum nu comentez nici pozitia “Basescu” in toata povestea asta. Eu vorbesc despre pozitia Presedintelui. Ca Presedinte, Dl. Basescu si’a onorat cu succes datoria in seara asta la Realitatea. La fel cum cei doi intervievatori si’au onorat postura de Jurnalisti.

Ca amanunt picant, pe durata intregului interviu am incercat sa’mi imaginez un alt Presedinte, pe Dl. Putin, in locul D’lui Basescu. M’a ajutat sa analizez mai bine. Exercitiul asta de imaginatie da putina perspectiva.

Din pacate lucrurile nu s’au terminat aici. A urmat emisiunea de analiza patronata de Dl. Turcescu. Imi cer scuze de la 2 din cei 3 invitati ai sai, nu le’am retinut numele. Din nefericire pentru domniile lor, nici nu mi’au oferit vreun motiv sa o fac. Stiu doar ca Dl. Nistorescu a fost prezent. Si mai bine nu era.

S’au incadrat toti 3 invitatii in categoria de critici descrisa in postarea sus amintita. Au repetat la nesfirsit aceleasi argumente irelevante care atacau doar persoana D’lui Basescu si nimic din ceea ce s’a spus in interviu, s’au repezit sa vorbeasca unul peste celalalt oprindu’se doar cind se prindeau ca spun acelasi lucru, nu au raspuns la nici o intrebare a D’lui Turcescu dar si’au inceput aproape fiecare interventie “reformulind” intrebarile acestuia (reformulare ce nu avea niciodata nimic de’a face cu intrebarea initiala). Toate, dar absolut toate interventiile au avut tonul: “mai baietas, tu chiar nu intelegi nimic? stai ca’ti spun eu cum stau lucrurile ca sint mai batrin si mai destept si stiu”.

In atare conditii, aproape nici nu ar mai fi contat daca ar fi ridicat vreun punct de vedere valid (ceea ce oricum nu s’a intimplat). Harmalaia pe care au produs’o a ucis orice sansa de ceva constructiv. Asa ca am fost din nou privati de o analiza reala a ceea ce un inalt oficial al statului ne’a transmis intr’o situatie critica (s’ar putea sa se dovedeasca chiar istorica), s’a ratat din nou o dezbatere de idei din care ar fi putut sa rezulte eventual ceva, Dl. Presedinte a fost din nou privat de feedback adecvat, D’lui Basescu i s’au oferit din nou motive sa sara cu gura pe presa si jurnalisti.

Una peste alta, a fost un esec total. Inca mai sper ca pe alte canale semnificative (cu priza atit la public cit si la oficialii statului) vor exista analize care nu vor cadea in aceleasi capcane. Pentru ca avem nevoie de asa ceva.

Domnilor, s’ar putea sa ne apropiem de un moment istoric. Chiar nu putem macar simula si noi putin Simt Istoric? Acolo, o farima macar?

 
Leave a comment

Posted by on March 18, 2009 in Politice

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: