RSS

Altu’ la rind…

10 Dec

Ei bine, avem noul prim-ministru si o noua coalitie guvernamentala. Evident, cu cintec. Altfel nici nu se putea.

Dar nu despre asta voiam sa scriu.

Dupa ce am vazut/auzit discursul magnific de acceptare a infringerii a lui McCain nu pot sa nu stau sa ma intreb de ce iarasi se poate numai la ei. Pentru ca nu se anunta bine noua coalitie ca au si inceput baietii din opozitie sa arunce cu vorbe. Daca ar fi analize facute cu bun simt si inteligenta probabil nu as avea nimic de comentat. Dar iar se ajunge la genul ala de fraze golenesc-smecheresti cu care ne tratau si pe cind erau la putere. Putin cam prea condescendenti, ca si cum ne’ar spune “Fraierilor, noi va spunem, treaba voastra ca nu auziti. Da’ o sa veniti voi sa va rugati peste 4 ani, daca nu chiar mai devreme”.

Nu ca populismul “orice pentru a scoate tara din criza, este datoria noastra morala” ar fi mult mai cu mot, da’ macar au avut bunul simt, si unii si ceilalti, de a spune ca nici daca ii schingiuiai acum citeva luni nu ar fi spus ca s’ar alia vreodata. Cred ca prefer dusmanii cu grija pe fata decit prietenii prefacuti care abia asteapta sa ma sape.

Ceea ce ma sperie inca si mai tare este faptul ca sint un liberal prin structura dar nici macar nu imi trece prin cap sa ii sustin macar de dragul asezarii pe aceeasi fata a baricadei. Mi’am tot observat reflexele in ultima vreme si mi’am dat seama ca nu se face nici o conexiune la mine intre liberalism si domnii reprezentanti ai lui in Romania.

Asa de rau sa fi intinat ei idealurile liberalismului?

Dar, trecind si peste asta, nu inteleg si pace cum se face ca orice discutie in spatiul public intre doi reprezentati de partide opuse se termina in stil Piata Obor. Mentalitate de suk, vorba lui Frank Herbert. Ma intreb eu, daca in public fac asa, oare cum sint in stare sa pice de acord in privinta legilor tarii? Oare exista schimb de perspective si idei pe marginea unor legi mai delicate? Daca, de exemplu, s’ar pune problema legiferarii euthanasierii la oameni, oare legea ar trece pentru ca au luat in calcul toate argumentele imaginabile, toate pozitiile cu putinta si au tras o concluzie rationala sau doar pentru ca o tabara are mai multi muschi si face cum vor ei daca tot ii au dupa ce, in prealabil, s’au facut albie de porci in comisii si camere?

De ce niciodata nu spune vreunul: “Bai, pozitia mea e asta, are punctele astea tari da’ are si slabiciunile astea”. Pentru ca celalalt sa zica: “Iti faci cam multe griji in privinta slabiciunii aleia da’ vezi ca ai uitat si aspectul ala. Si pozitia mea e ailalta, ia gindeste’te tu putin pina miine si la ea.” Nu ar fi mai constructiv? Iar efectul secundar ar fi o incredibila imbunatatire de imagine a politicienilor si nu am mai avea senzatia asta aberanta ca totul este doar o lupta de orgolii si dupa ciolan.

Una peste alta, avem un prim-ministru nou. Sa’i uram succes pentru ca este in interesul tuturor, sa’l sustinem cit putem fiecare daca merge pe un drum corect si sa speram ca urmatorii patru ani nu se vor transforma din nou in acelasi circ penibil al coalitiilor de pina acum.

 
Leave a comment

Posted by on December 10, 2008 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: