RSS

Oi sau calugari Zen?

21 Nov

Spune lumea prin tirg ca taman s’a publicat un raport nou despre coruptia din Romania. Cred ca erau de pe la UE. Concluzia raportului este ca romanii s’au obisnuit cu coruptia. “No shit, Sherlock!”, a venit prima mea reactie. Stiam asta dinainte de revolutie si nu am avut nici un moment senzatia ca s’a schimbat cu adevarat ceva. S’au prins cam greu.

Ei bine, desi concediata repede stirea cu pricina din orizontul preocuparilor mele, ea a revenit curind ca baza pentru o intrebare mai larga: sau obisnuit romanii cu tot ce e rau pe la noi?

– in parcarea de la o centrala unde lucreaza multi straini scrie mare in fata fiecaruia din locurile destinate lor (cam un sfert din parcarea imensa de altfel) “Rezervat Siemens”. Nici macar nu e in engleza, sa fie sigur ca intelege cine trebuie. Parcarea rezervata e plina de Dacii din generatiile ’70-’80 cu toate ca sint nenumarate locuri libere in rest. Sa fie atit de saraci cei de la Siemens Austria si Germania incit sa nu’si permita mai mult? (raspuns negati, evident, ei parcheaza pe unde mai apuca). Mi’e mila de romanasii aia cu Dacia. Mi’e mila ca nu inteleg ca in felul asta (si nu doar) isi atrag renumele ala scirbos care ne urmareste de cite ori ne intilnim cu un vest-european. Da’ ei numai atita pot.
-pe o straduta laterala din Bucuresti incercam sa intorc masina ca sa nu ies cu spatele in strada principala, ingusta si aglomerata, cu trafic nebun. Un mosh paranoic (nu e doar o insulta, chiar avea simptome) ma ameninta ca daca intorc acolo imi face masina praf cu cele 2 pietroaie pe care le avea deja in mina. Argumentul lui era ca o sa calc pe un canal de gaze si o sa’l stric si casa lui o sa explodeze. Am iesit, evident, sa vad ce se intimpla si canalul ala era unul din cele mai solide pe care le’am vazut vreodata. Mi’a fost mila de el, am incercat sa fiu rational si neagresiv, i’am explicat de ce nu dau cu spatele si m’am intrebat cum o fi sa traiesti in pielea lui. Sper sa nu mi se intimple. El numai atita putea.
-stai ca omul civilizat in trafic. E nebunie, e coada lunga si faci 2 ore pe un drum pe care noaptea il faci in 15-20 de minute. Si pe linga, printre, pe deasupra si dedesubt daca s’ar putea, prin cele mai interzise de orice regulament rutier de oricind vin baietii smecheri. Blocheaza traficul, uneori omoara oameni, se ciocnesc si fac nebunia si mai mare. Si mi’e mila de ei. Nu’si dau seama ca nu cistiga mai nimic, de cele mai multe ori, ca ei insisi fac sa se adune cozile alea enorme pe care incearca sa le ocoleasca, ca nu ii admira nimeni pentru fapta lor viteaza. In cutiile lor de tabla sint anonimi. Da’ ei numai atita pot.

Lista poate continua la nesfirsit, astea au fost iritarile (si motivele de mila) majore ale zilei de astazi.

Si acum inapoi la intrebarea daca ne’am obisnuit. Si la titlu. Nu reusesc sa inteleg de ce in toata nebunia asta romaneasca, cu trafic, cu oameni care zbiara, cu prostie si mitocanie nu exista mai multa violenta. Te’ai astepta sa iasa din cind in cind, destul de des, cite unul cu toporul sau pusca de vinatoare sau macar cu un par sanatos si sa faca iures in jurul lui. Cum de raminem, cu toata injuratura-sport national, suficient de stapini pe noi incit sa nu o luam razna. Lipseste ceva din clopotul lui Gauss.

Ori am atins un nivel incredibil de echilibru si civilizatie, calugari Zen, ori sintem niste oi care pasc mofluze pe unde ne mina ciobanul. Si de ce mi se pare foarte putin plauzibila prima varianta?

 
Leave a comment

Posted by on November 21, 2008 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: